10 september 2024 < 1 minuut

Inouk Boerma: ‘Mijn streven is dat wij zo veel mogelijk studenten afleveren als lezende leesleerkracht’

Hogeschool IPABO in Amsterdam/Alkmaar is vorig studiejaar gestart met een nieuwe afstudeerrichting: Lezen. Een specialisatie die hard nodig is als je ziet dat de Nederlandse jeugd in internationaal vergelijkend onderzoek onderaan bungelt als het gaat om geletterdheid en leesplezier.

Gedurende een jaar worden de vierdejaarsstudenten ondergedompeld in de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van leesbegrip, leesbevordering en leesplezier en hoe ze die toepasbaar kunnen maken in hun eigen stageklas. Daarnaast lezen ze recente jeugdliteratuur en volgen ze actief de actualiteiten omtrent leesonderwijs. Het einde van het jaar sluiten ze af met het schrijven van een populair wetenschappelijk artikel.

Associate lector Lezen en initiator van het uitstroomprofiel, Inouk Boerma “Mijn streven is dat wij zo veel mogelijk studenten afleveren als ‘lezende leesleerkracht’. Een leerkracht die zelf leest, zich verdiept in jeugdliteratuur en volop beschikt over kennis en vakdidactiek op het gebied van leesonderwijs.” Lees meer over de aanpak van Inouk bij IPABO.