Specialist Jonge Kind & VVE
Hoe creëer je een rijke speelleeromgeving, waarin kinderen in de volle breedte worden uitgedaagd? Dat leer je op deze praktijkgerichte opleiding.
IPABO is gesloten van 22 december tot 6 januari. Heb je een vraag? Bekijk dan onze contactpagina. Fijne vakantie!
Ben jij altijd al geïnteresseerd geweest in het gedrag van kinderen? Heb jij oog voor het pedagogische aspect in het beroep van leraar? Wil je je verder professionaliseren in het veranderen van verstoorde interactiepatronen? Of dat nu gaat om individuele leerlingen of groepen? En zie je het ook als een uitdaging om collega-leerkrachten te coachen bij hun gedragsvraagstukken? Volg dan de opleiding Gedragsspecialist.
Op iedere schooldag heb je te maken met gedrag. Elke groep kent zijn eigen uitdagingen. Sommige uitdagingen doen pijn, geven twijfel en geven een gevoel van onmacht. Zulke uitdagingen vragen om nadere professionalisering. Ook om je heen kampen collega’s met deze uitdagingen.
In de opleiding Gedragsspecialist vergroot je jouw eigen handelingsrepertoire, waarbij eigen praktijkinbreng centraal staat. Ook de opdrachten zijn praktijkgericht. Daarnaast ontwikkel je je als gedragsspecialist, zodat je andere leerkrachten en de school kunt ondersteunen bij gedragsvraagstukken. Je leert hen zowel coachend als handelingsgericht te begeleiden.
Aan het einde van deze eenjarige opleiding zal je gedragspatronen beter begrijpen en kun je passend omgaan met gedrag van leerlingen en groepen. Daarnaast weet je te handelen als gedragsspecialist. Je leert in de opleiding op bemoedigende en veelal interactieve wijze. Reflectie neemt een grote plek in, evenals bewezen inzichten.
De post-hbo-opleiding Gedragsspecialist richt zich op de eigen professionalisering van zowel het omgaan met gedragsvraagstukken als het uitvoeren van begeleidingstrajecten op leraar-leerlingniveau of op teamniveau. Op teamniveau word je bijvoorbeeld de touwtrekker van de leergemeenschap Sociaal emotionele ontwikkeling. Op collegiaal niveau leer je collega’s te coachen en ouders te begeleiden. Collega’s doen via jou nieuwe inzichten op, of je er nu voor kiest om die touwtrekker te worden of om collega’s te begeleiden. Door jou leren ze professioneler te handelen op een manier die past bij henzelf, de leerling, de groep, de ouders en de school.
Ook verken je de rol van de gedragsspecialist binnen de brede schoolcontext. Je hebt de rol van specialist in gedragsvraagstukken en je doet dit in nauwe samenwerking met de intern begeleider. Ook kun je als gedragsspecialist meedenken op schoolniveau, bijvoorbeeld met betrekking tot het zorgteam en het beleid.
De opleiding is gericht op leraren die affiniteit hebben met gedragsvraagstukken en die zich graag hierin verder willen specialiseren.
De opleiding Gedragsspecialist is opgebouwd uit 3 modulen van 6 bijeenkomsten, die succesvol worden afgesloten door eindopdrachten. De 3 modulen zijn:
In alle bijeenkomsten is er veel ruimte voor uitwisseling, samenwerking en intervisie. Per module is er 1 bijeenkomst ingeroosterd als werkbijeenkomst. In deze bijeenkomst werk je (onbegeleid) samen met groepsgenoten aan opdrachten.
Naast het succesvol behalen van de modulen werk je in de tweede helft van het cursusjaar aan een overkoepelende eindopdracht ter afronding van de opleiding.
De kosten bedragen €3250,-. De prijs is inclusief administratie- en materiaalkosten en diploma. De prijs is exclusief de aan te schaffen literatuur.
Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je het diploma Gedragsspecialist.
De opleiding Gedragsspecialist kent een modulair systeem. Je kunt de opleiding starten bij de aanvang van elk module. Hierdoor kun je starten op twee verschillende momenten in het schooljaar, namelijk:
De bijeenkomsten vinden plaats op Hogeschool IPABO te Amsterdam op woensdagmiddagen van 15:00-18:00.