Meivakantie: IPABO is gesloten van 26 april t/m 5 mei. Kijk voor meer informatie op de contactpagina.

Schatten of het klopt

In deze les aan twee parallelgroepen 7 ontdekken de leerlingen dat je geen precieze berekening nodig hebt om te controleren of getallen in een rapport of in de media correct kunnen zijn. Ze ervaren ook dat je op allerlei verschillende manieren een schatting kunt maken

Link naar de les op de website van Volgens Bartjens.

Vragen met als doel de hele les en de video’s in samenhang te doordenken:
Vooraf:

De leerlingen krijgen een nieuwbericht te lezen waarin staat dat er een tekort aan leraren is. In het artikel wordt genoemd dat er in een bepaalde streek 2086 kinderen op de basisscholen zitten, verdeeld over 48 groepen. De vraag aan de leerlingen is of die twee getallen bij elkaar passen. Kan het wel kloppen wat daar staat?

Tijdens het bekijken van de video’s:

Video 1: introductie van de opdracht door Julia Nijboer

Video 2: introductie van de opdracht door Nienke Schrotenboer

Video 3: de leerlingen uit de klas van Julia Nijboer werken in groepjes aan de opdracht

Video 4: de leerlingen uit de klas van Nienke Schrotenboer werken in groepjes aan de opdracht

Video 5 en 6: bespreking door Julia Nijboer en Nienke Schrotenboer

Als je deze les zelf wilt geven:
Verdere theoretische verdieping:

Vaktaal:

Om de les goed te analyseren, is vaktaal essentieel. Leg in je eigen woorden uit hoe de onderstaande vaktaalwoorden in de les naar voren komen. Welke nieuwe inzichten heb je gekregen ten aanzien van deze woorden? De lijst is niet uitputtend; voeg zelf andere relevante begrippen toe die je kunt gebruiken om de les te analyseren.

Literatuursuggesties:

In de video-opnamen heb je kunnen zien dat wiskundig redeneren een belangrijke rol speelt bij globaal, of schattend rekenen. Meer hierover lees je in hoofdstuk 4 van Kerninzichten en hoofdstuk 5 van Rekenen met hele getallen op de basisschool, evenals in het artikel van Janson. De opnamen laten ook zien hoe een nieuwsbericht aanleiding kan zijn tot schatten. Het artikel van Keijzer en Van Zanten gaat dieper in op dit zogenaamde ‘rekenen op de rand van de krant’.

Scroll to top