Meivakantie: IPABO is gesloten van 26 april t/m 5 mei. Kijk voor meer informatie op de contactpagina.

Eerlijk delen

In deze les onderzoeken leerlingen uit groep 1-2, naar aanleiding van een verhaal over Robin en zijn vrienden, hoe je een verzameling van dezelfde dingen eerlijk kunt verdelen tussen verschillende personen. Daarbij is het ook de vraag wat je doet met wat er overblijft na het uitdelen. De les is ontworpen in het kader van de Grote Rekendag 2025 die helemaal in het teken stond van eerlijk delen.

Link naar de les op de website van Volgens Bartjens.

Vragen met als doel de hele les en de video’s in samenhang te doordenken:
Vooraf:
Tijdens het bekijken van de video’s:

Video 1: Het verhaal wordt verteld

Video 2: De snoeptomaatjes worden verdeeld

Video 3: Leerlingen bezig met de weegopdracht

Video 4: Sara vertelt over het wegen

Video 5: Er blijft eten over. Mag Olifant dat opeten?

Als je deze les zelf wilt geven:
Verdere theoretische verdieping:

Vaktaal:

Om de les goed te analyseren, is vaktaal essentieel. Leg in je eigen woorden uit hoe de onderstaande vaktaalwoorden in de les naar voren komen. Welke nieuwe inzichten heb je gekregen ten aanzien van deze woorden? De lijst is niet uitputtend; voeg zelf andere relevante begrippen toe die je kunt gebruiken om de les te analyseren.

Literatuursuggesties:

In de video-opnamen heb je gezien hoe je via een verhaal het getalbegrip kunt ontwikkelen en probleemoplossend denken en redeneren bij kleuters kunt stimuleren. Meer hierover lees je in hoofdstuk 1 van Kerninzichten en hoofdstuk 2 van Rekenen met hele getallen op de basisschool. Het artikel van Bakker en Mulder-Bunk benoemt zeven concrete kenmerken van de rol van de leerkracht voor de begeleiding van dit proces. De Draad van Ariadne laat je zien hoe je het verhaal kunt verrijken zodat het ook uitdagend is voor groep 3 en 4.

Website:

Op de onderstaande website kun je alle materialen vinden die zijn ontwikkeld voor de Grote Rekendag 2025, evenals links naar andere edities.

Scroll to top